matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria analityczna
Kat:
1.Znajdz prosta rownolegla do prostej y=−
2
3
x−
3
2
2.Znajdz prosta prostopadla do prostej 2x−6y−1=0 Prosze o rozpisywanie tego krok po kroku
co skad sie bierze itp. Dziekuje z gory
15 gru 21:29
Święty:
https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html
15 gru 21:39
Gustlik:
ad 1)
2
Prosta równoległa to y=−
x+b (ten sam współczynnik kierunkowy a, b dowolne)
3
ad 2) Przekształcasz na równanie kierunkowe − na funkcję liniową: 2x−6y−1=0 −6y=−2x+1 /:(−6)
1
1
y=
x−
3
6
Prostopadła ma równanie:
1
y=−3x+b (a
2
=−
, b dowolne)
a
1
16 gru 02:31