Zadanie
Jimson: Dane są zbiory A i B. Zaznacz na osi liczbowej zbiory A i B oraz wykonaj działania: A ∪ B , A ∩
B , A / B , gdy:
| | 7 | | 1 | |
A={x∊R:x2+ |
| x−2>0} B={x∊R:x2−x+ |
| < bądź równe0} |
| | 2 | | 4 | |
15 gru 21:09
Jimson: podbijam
15 gru 21:17
aga116: jaki tu masz problem: z rozwiazaniem nierownosci czy z wyznaczeniem zbiorow?
15 gru 21:21
Jimson: Mam problem ogólnie z całym zadaniem. Możesz mi napisać krok po kroku co mam zrobić aby te
zadania rozwiązać
15 gru 21:31
aga116: zaczynajac od zbioru A
| | 7 | |
masz takie cos: x2+ |
| x−2>0 wiec liczysz delte, nastepnie pierwiastki i dalej juz chyba |
| | 2 | |
wiesz co

no to licz
15 gru 21:34
Jimson: Pierwiastki to −8,1.dobrze wyszly, bo cos mi nie pasuje
15 gru 21:47
aga116: a jaka Ci wyszla Δ? Pierwiastki masz zle
15 gru 21:55
Jimson: No wlasnie dziwna 20,25
15 gru 22:05
aga116: zle, Δ ma wyjsc 81

najlepiej abys sobie pomnozyl obustronnie przez dwa, wtedy pozbedziesz sie
dwojki w mianowniku i bedzie Ci latwiej liczyc
15 gru 22:06
Jimson: Rzeczywiscie, masz racje.Teraz pierwiastki wyszly −4 i 0,5
15 gru 22:11
aga116: no to teraz rysujesz pomocniczy wykresik i napisz mi gdzie nalezy x

to bedzie nasz zbior A
15 gru 22:13
Jimson: Od (−nieskonczonosci do −4) i (0,5 do nieskonczonosci)
15 gru 22:22
aga116: ok

to teraz zbior B
robimy go tak samo jak A
15 gru 22:27
Jimson: Nie wiem wyszla delta 0?
15 gru 22:37
Jimson: wtedy pierwiastek to 0,5
15 gru 22:44
aga116: ok to jak beda wygladaly zbiory A i B?
15 gru 22:47
Jimson: Nie rozumiem,jak beda wygladaly ale w sensie jakim?
15 gru 22:52
15 gru 23:00
Jimson: to A=(−4;0,5)
15 gru 23:03
aga116: zle tam masz nierownosc!
15 gru 23:07
Bogdan:
| | 7 | | 1 | |
A: x2 + |
| x − 2 > 0 ⇒ 2x2 + 7x − 4 > 0, Δ = 81, x1 = −4, x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
B: x2 − x + |
| ≤ 0 ⇒ (x − |
| )2 ≤ 0 ⇒ x = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
A∪B = (−∞, −4)∪< |
| , +∞) |
| | 2 | |
A∩B = ∅
A \ B = A (uwaga − nie piszemy A \ B, ale A / B)
15 gru 23:39
Bogdan:
Poprawiam ostatnie zdanie.
| | A | |
Uwaga − nie piszemy A / B, ale A \ B względnie A − B, zapis A / B oznacza |
| |
| | B | |
15 gru 23:41
Eta:
15 gru 23:45
aga116: super gotowiec
15 gru 23:48
anna:

2
√3−
√5\
√5−
√3=
12 paź 19:55
anna: czy moze moglby mi to ktos rozwiazac? Z góry dziekuje.
12 paź 19:56
anna: tak dla wyjasnienia \ to jest kreska ułamkowa
12 paź 19:57
Cartman: Wyszlo −1/2 i +4 a nie 1/2 i −4 (chodzi o pierwiastki)
14 kwi 11:28
piotr: ruwnanie
piotr: Rozwiąż równanie
5x−3 x−2
+1=
x2−1 x−1
14 kwi 11:40