prawdopodobieństwo
Olga: Pomóżcie
Ze zbioru liczb Z={1,2,3,...,2n}, gdzie n∊N+,wylosowano dwie liczby. Zdarzenie A oznacza,że
suma wylosowanych liczb jest liczbą parzystą. Oblicz,dla jakiej wartości n prawdopodobieństwo
zdarzenia A jest równe 511
więc tyle zdołałam zrobić sama:
|Q|=(2n2)
A−zdarzenie wylosowanych liczb jest liczbą parzystą
|A|=(n2)+(n2)= ?
pomóżcie jak to dokończyć?
15 gru 21:03
Jack:
Podstaw pod |A| i |Q| i policz n.
15 gru 21:11
fajny: | | | | (2n)! | | 2n(2n−1) | |
|Ω| = | = |
| = |
| = n(2n−1) |
| | | 2!*(2n−2)! | | 2 | |
suma jest parzysta, gdy obie liczby są parzyste lub obie nieparzyste więc
| | | | | | 2*n! | |
|A| = | + | = |
| = n(n−1) |
| | | | 2!*(n−2)! | |
| | |A| | | n(n−1) | | n−1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | n(2n−1) | | 2n−1 | |
15 gru 21:12
Jack:
na oko widać, co wyjdzie
15 gru 21:14
Olga: super! dziękuje
15 gru 21:14