działania na wielomianach
aga: dane są wielomiany: W(x)=3x
2−2, P(x)=x
3+2x, G(x)=4x
2−3x+1
wykonaj działania: [W(x)]
2 * G(x) oraz [P(x)]
2 * W(x)
nie do końca wiem jak rozwiązać sprawę tych kwadratów...wiem jak się mnoży wielomiany, ale te
kwadraty są dla mnie mylne. mógł by mi ktoś pomóc?
15 gru 20:59
Niunia85: (3x2−2)2 * (4x2−3x+1)
(x3+2x)2 * (3x2−2)
15 gru 21:02
Niunia85: wzory skróconego mnożenia
15 gru 21:02
Niunia85: dasz sobie radę dalej?
15 gru 21:03
aga: czyli korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia, czy jak?
15 gru 21:03
aga: wydaje mi się, że tak. zobaczę
15 gru 21:04
aga: może jednak nie do końca... mogła byś mi to rozpisać?
15 gru 21:04
Niunia85: tak

rozpisze Ci a policzysz sobie sama i powiesz co wyszło
15 gru 21:04
aga: super.
15 gru 21:05
Niunia85: (9x4−12x2+4) * (4x2−3x+1)
(x6+4x4+4x2) * (3x2−2)
dasz rade dalej?
15 gru 21:07
aga: a to: (x6+4x4+4x2) * (3x2−2) to skąd się wzięło?
15 gru 21:10
Niunia85: to jest drugi przykład P2 * W
15 gru 21:11
aga: aha

dobra, już wiem... wcześniej próbowałam robić, ale jakieś herezje mi wychodziły. teraz
już wszystko rozumiem. dzięki wielkie... możliwe, że przyczynisz się do jutrzejszego dnia bez
jedynki.
15 gru 21:12
Niunia85: oby, powodzenia

chociaż jak obliczysz to chciałabym zobaczyć wyniki, żebyś nie popełniła
błędu
15 gru 21:13
aga: już liczę, policzę i tu naskrobię.
15 gru 21:15
Niunia85: ok, czekam
15 gru 21:17
aga: pierwsze wyszło tak:
36x6−27x5−39x4+36x3+4x2−12x+4
zabieram się za drugi
15 gru 21:20
Niunia85: super
15 gru 21:23
aga: a drugi:
3x8+10x6+4x4
15 gru 21:26
Niunia85: −8x2 zjadłaś na końcu
15 gru 21:26
aga: ale tak poza tym to dobrze?
15 gru 21:28
Niunia85: tak
15 gru 21:28
aga: super.

uratowałaś mnie, na prawdę. jeszcze raz wielkie dzięki.

miłej nocy.
15 gru 21:28
Niunia85: nie ma sprawy, wzajemnie
15 gru 21:29