prawdopodobieństwo
syllabi: Grupa osób, wśórd których jest dwoje znajomych A i B ustawia się losowo w kolejce.
Prawdopodobieństwo, że będą stały obok siebiie wynosi 1/9. Oblicz, ile jest wszystkich osób.
15 gru 20:57
JeyAr: zadanie z permutacji....
dowolną ilość n osób można permutować na n! sposobów.
Jeśli znajomi A i B mają stać obok siebie, to traktujemy ich tak jakby byli 1 osobą...
Zatem można ich ustawić w kolejce na (n−1)! sosobów.
Ale osoba A może stać w kolejce albo przed B albo za B...Zatem mamy jeszcze dodatkowe
możliwości ich ustawienia...dokładnie (n−1)!*2.
Prawdopodobieństwo zatem rowne jest :
| | 2*(n−1)! | | 2*(n−1)! | | 2 | | 1 | |
P(x)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | n! | | (n−1)!*n | | n | | 9 | |
Stąd n=18
15 gru 21:08
syllabi: matko jakie to proste w swojej istocie. dziękuję bardzo!
15 gru 21:12