:)
M4ciek: 1.Dla jakich wartosci parametru k rownanie (k−2)x
2 − (k+1)x − k = 0 ma tylko ujemne
rozwiazania

2.Wyznacz te wartosci parametru p ,dla ktorych nierownosc (p−2)x
2 + (p−2)x + p − 1 < 0 nie ma
rozwiazan

Prosze o pomoc
15 gru 20:49
Święty: 1.
Δ≥0
x1+x2<0
x1x2>0
2.
a>0
Δ<0
15 gru 21:15
M4ciek: 2. rozumiem , a moglbys powiedziec kilka slow na temat 1
15 gru 21:17
Godzio:
dodam, że zawsze trzeba sprawdzić przypadek funkcji liniowej czyli 2. p = 2
1 < 0 −− sprzeczność czyli to też wejdzie w skład rozwiązania
W pierwszym także to trzeba sprawdzić, a może akurat wyjdzie ujemne rozwiązanie

Co do pierwszego funkcja kwadratowa ma zawsze 2 ujemne rozwiązania dla:
x
1 + x
2 < 0 i x
1 * x
2 > 0
bo
− + − = − < 0 − * − = + > 0
15 gru 21:31
M4ciek: Dziekuje
15 gru 22:47
think: ale w drugim zadaniu
Δ ≤ 0 bo tam jest ostra nierówność więc jedno podwójne miejsce zerowe jak najbardziej może być.
15 gru 22:49