Moja dalsza droga w matematyce - pomoc ;D
...: potrzebuję pomocy, nie mogę poradzić sobie z tymi zadaniami, za pomoc z góry dzięki
zadanie 1
długości i wysokości, promienia podstawy i tworzącej stożka tworzą w podanej kolejności ciąg
arytmetyczny o różnicy 3. oblicz objętość tego stożka.
15 gru 20:49
JeyAr: To proste....
Wysokość oznaczmy H, promień r=H+3 a tworząca l=H+3+3
z tw. Pitagorasa mamy:
H
2+r
2=l
2 czyli po podstawieniu danych...
H
2+(H+3)
2=(H+6)
2
H
2+H
2+6H+9=H
2+12H+36
H
2−6H−27=0
delta=144
√delta=12
H
1=−3 ale to rozw odpada bo H musi być dodatnie
H
2 = 9
Jeśli H=9 to r=12 a l = 15
| | 1 | | 1 | |
V= |
| *π*r2*H= |
| *π*122*9 |
| | 3 | | 3 | |
15 gru 20:58
...: dziękuje
15 gru 22:10