Justyna: 1. W rombie o obwodzie 20 jedna z przekatnych jest 2 razy krotsza od drogiej. Jakie pole
ma ten romb.
2. Pole pewnego rownolegloboku wynosi 36. Jeden z jego bokow jest 3 razy krotszy od
wysokosci opuszczonej na ten bok. Oblicz długosc tego boku.
3.Jedna z przekatnych rombu jest o 6 cm dluzsza od drugiej. Pole tego rombu jest rowne 56
cm
2. Oblicz obwod tego rombu.
Bardzo prosze o pomoc

18 sty 17:26
nocek:
1/ Ob=4a gdzie a --- dług. boku rombu
czyli 4a= 20 to a= 5
P=1/2)*e*f gdzie e, f -- to przekatne rombu
e= 2f
przekatne w rombie dzielasie na połowy i są prostopadłe!
Narysuj ten romb.... zobaczysz 4 -ry trójkaty prostokatne!
obliczamy dług. przekątnych z tw. Pitagorasa
w jednym z tych trójkatów
( e/2)2 + (f/2)2 = a2 (e/2)= f -- z reści zad.
czyli
f2 + f2/4= 25
(5/4)*f2 = 25 to f2= 20 to f= √20 = 2√5
to e= 2f czyli e= 2*2√5 = 4√5
P= (1/2)*e*f to P= (1/2)*4√5*2√5 = 20 [j 2]
zad 3/ podobnie już możesz obliczyć sama!
2/ P= b*hb P= 36 to
b*hb= 36 ponieważ z treści zad. hb= 3b
to
3b*b=36 to 3b2 = 36
to b2 = 12 to b=√12 = 2√3 cm
20 sty 03:22