graniastosłup
daro: jak obliczyć wysokość graniastosłupa
15 gru 20:39
Niunia85: a masz jakieś dane?
15 gru 20:40
daro: Obiętość prostopsdłościanu którego dwie krawędzie mają długości 8cm i 6cm,jest równa
240cm3.Oblicz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu
15 gru 20:45
Niunia85:

=
15 gru 20:49
Niunia85: prostopadłościan ma 3 krawędzie, te co zaznaczyłam i jeszcze jedną w podstawie które Ty
podałeś?
15 gru 20:50
daro: ale we wzorze jest wymagane : a, b, h, to gdzie tu jest b jeśli h to 8?
15 gru 20:51
Niunia85: sama sobie policze V=abc
240=8*6*c
240=48c
c=5
15 gru 20:52
dero2005:
V − objętość
V =6*8*b = 240 cm3
b = 5 cm
Pc − pole pow całkowitej
Pc = 2(6*5+6*8+5*8) = 296 cm2
15 gru 20:54
Niunia85:

źle napisałam 8 miała być na dole a ze wzoru na objętość wyliczyłam wysokość (zaznaczyłam jako
c, ale możesz napisać H)=5
15 gru 20:55
daro: mam wynik prawidłowy 236cm2 tak jest w odpowiedziach ale nie wiem jak do tego dojść, skąd jest
to 5?
15 gru 21:10
daro: ok, już mam wyszło 236cm2, zrobiłeś błąd w obliczeniach, ale wielkie dzięki, pa
15 gru 21:13
dero2005:
błąd w obliczeniach
P
c = 2(6*5+6*8+5*8) = 236 cm
2 zamiast 296
15 gru 21:37
9 maj 18:27
did: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoboczny o boku 6 cm.Wysokość tego
graniastosłupa ma 10 cm.Oblicz łączną długość krawędzi tego graniastosłupa
6*6=36 36*10=360 czy nie?
24 lut 21:51
and: Nie, zupełnie nie. Długość krawędzi jednego trójkąta w podstawie to 3*6=18, zatem dwóch to 36.
Długość trzech ścian bocznych to 3*10. Resztę już chyba potrafisz policzyć sam(a). Dobra rada:
do takich zadań warto robić rysunki.
24 lut 22:34