z warunku koniecznego zbieżności szeregów, pokazać, że szereg jest rozbieżny
nana: Błagam pomóżcie rozwiązanie tego zad.zadanie jest dla mnie bardzo ważne..
| | | |
∑(n=1)(w indeksie dolnym) |
| |
| | arctgn | |
15 gru 20:33
aga116: wykorzystaj warunek konieczny zbieznosci szeregu, udowodnij ze ten szereg nie jest zbiezny do
0
15 gru 20:38
nana: tylko ze ja doastalam zadanie i nie mialam tego nigdy i nie wiem o co w tym chodzi..
15 gru 20:44
aga116: ok to od poczatku, wiesz co to jest warunek konieczny zbieznosci szeregow?
15 gru 20:45
nana: niee..:(
15 gru 20:51
aga116: Jeżeli wyraz ogolny szeregu ∑a
n nie zbiega do 0 to szereg jest rozbieżny, natomiast jezeli
zbiega to moze byc zarowno zbiezny jak i rozbiezny

W zwiazku z czym musimy uzyc innego
kryterium

tu w poleceniu masz juz powiedziane ze szereg jest rozbiezny wiec trzeba udowodnic takie cos:
lim
n→∞a
n≠0
15 gru 20:54
nana:

nie wiem dla mnie to chińszczyzna w tym momencie!
15 gru 20:57
aga116: Tobie w tym momencie pozostaje nic innego jak obliczyc granice czegos takiego:
Czy mialas kiedykolwiek szeregi, jakakolwiek wzmianke o nich?
15 gru 21:00
nana: nie.. wąłsnie takiego mamy kochanego pana doktora
15 gru 21:05
aga116: no dobra to do dziela

mam takie pytanie jaka jest granica tego: lim
n→∞ arctgn=...
15 gru 21:08
nana: nie mam nawet pojęcia potrafie obliczyc tylko te prostsze granice tymi z tang mam zawsze
problem..
15 gru 21:12
aga116: | | π | |
to jest |
| ( warto zapamietac  |
| | 2 | |
ok to teraz cos

wiesz jaka jest granica czegos takiego
lim
n→∞ cos(
1n)
15 gru 21:15
nana: nie

jezu... coraz bardziej widz jak malo to rozumiem...
15 gru 21:21
aga116: | | 1 | |
to tak: cos(limn→∞ |
| )=cos0=1 |
| | n | |
| | 1 | | 2 | |
i w zwiazku z czym otrzymujemy cos takiego: |
| = |
| ≠0⇒szereg rozbiezny |
| | | | π | |
teraz nie pozostaje Ci nic innego jak skleic to w calosc
15 gru 21:24
nana: a mozna jeszcze jedno zda prosic o wyjeasnienie

15 gru 21:27
aga116: no dajesz
15 gru 21:27
nana: Korzystając z kryterium porównawczego zbieżności szeregów zbadać zbieżność szeregu
| | sin2(n+1) | |
∑(w indeksie n=1) |
| |
| | n2+3 | |
15 gru 21:36
aga116: no to ciachamy z porownawczego: mam nadzieje ze tak bedzie dobrze

n
2+3>n
2
sin
2(n+1)<1
| | 1 | |
∑ |
| −zbiezny wiec nasz wyjsciowy tez jest zbiezny  |
| | n2 | |
15 gru 21:53
nana: niz z tego nie rozumiem..

mozesz to wytłaumaczyc czemu takj jest?
15 gru 21:55
aga116: bierzemy pod lupe mianownik, wiec mamy tak n
2+3 jest zawsze wiekszy od n
2 bo z czyms musimy
go porownac, nastepnie robimy jego odwrotnosc, automatycznie zwrot nierownosci sie zmienia, bo
im wiekszy mianownik tym mniejsza liczba, wiemy ze 0≤sin
2n≤1 wiec mozemy go tak jakby
| | sin2(n+1) | | 1 | |
podstawic pod 1 w naszym ulamku i otrzymujemy taka nierownosc: |
| < |
| , |
| | n2+3 | | n2 | |
| | 1 | |
a wiemy ze szereg ∑ |
| jest zbiezny, wiec z kryterium porownawczego wiemy ze tamten |
| | n2 | |
szereg tez jest zbiezny
15 gru 22:01
nana: i musze rowiazac to równanie?
15 gru 22:04
aga116: co chcesz rozwiazywac? to juz koniec zadania
15 gru 22:05
nana: o matko.. super

jak widać jestem przygotowana nieziemsko.. mam milion zadan do zrobiena a
wiadac nawet jednego nie potrafie zrobic.. ech
15 gru 22:05
aga116: kwestia wprawy

najlepiej zapoznaj sie z kryteriami
15 gru 22:07
nana: bo to co ty teraz rozwaizałas to wychodzi ze jest zbierzny bezwzglednie(tak jest w
odpowiedziach)
15 gru 22:09
aga116: a wiesz co to jest zbieznosc bezwzgledna?
15 gru 22:11
nana: nie ja móie ci dostalam milion zadan nie wiem w jaki sposob ale mam je zrobic..i tak jest
dobrze bo dzieki tobie mam dwa..
15 gru 22:13
aga116: szczerze to dziwny macie system nauczania skoro w ogole nie mieliscie wytlumaczonyc szeregow a
macie je sami zrobic
15 gru 22:19
nana: no wiesz takich mamy wykaldowcow i takich mamy cwiczeniowcow..:( nieststy a ja jestem po
podstawie matrmy..
15 gru 22:24
aga116: w pierwszej kolejnosci przesledz sobie kryteria zbieznosci szeregow
15 gru 22:26
nana: kryteria.. no wiesz com.. tylko mi ogolnie podstaw do tego brakuje
15 gru 22:45