Prawdopodobienstwo , proszę o pomoc :(
arek: Mam takie pytanie, jak obliczamy takie coś :
Jakie istnieje prawdopodobienstwo że przy rzucie czterema monetami otrzymamy przynajmniej dwa
orły ?
Z góry dziękuję

Jeszcze nie miałem tego na lekcji a muszę zrobić zadanie "powtórkowe" do
matury
Eta:
|Ω|= 2
4
zd. A −− "wyrzucono co najmniej dwa orły"
wprowadzamy zdarzenie A
', przeciwne do zd. A
zd. A
' −− " wyrzucono same reszki lub jednego orła
A
"= { (RRRR) (ORRR) (RORR) (RROR) (RRRO)}
|A
'|= 5
| | 5 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
|
|
| | 24 | |
jak chcesz , to możesz to policzyć......