Proszę o pomoc, od czego mam zacząć z liczeniem ? Bo już się gubię w tym.emotka
Ankaaaa.: Proszę o pomoc, od czego mam zacząć z liczeniem ? Bo już się gubię w tym.emotka
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb. Graniastosłup ma wysokość 12 cm. Dłuższa przekątna
graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa=45 stopni, a krótsza pod
kątem beta=60 stopni. Oblicz długość krawędzi podstawy.
15 gru 20:22
JeyAr:

H=12 i to jest wysokość graniastosłupa
e−to dłuższa przekątna rombu
α to kąt między dłuższą przekątną graniastosłupa a jego podstawą
Ponieważ kąt α=45 to znaczy że e jest równe tyle samo co H, czyli 12.
16 gru 08:10
JeyAr:

znajdziesz w tym graniastosłupie jeszcze jeden trójkąt prostokątny.
f to krótsza przekątna rombu.
| | H | | 12 | |
tgβ= |
| = |
| =√3, czyli f=4√3 |
| | f | | f | |
16 gru 08:14
JeyAr: znamy już długości przekątnych rombu.....12 i 4√3, a ponieważ przekątne rombu połowią się pod
kątem prostym, to z tw.Pitagorasa możesz obliczyć krawędź podstawy tego graniastosłupa.
a2=62+(2√3)2
a2=36+12
a2=48
a=√48=4√3
16 gru 08:17