pomocy
pomocy: 1. Dane są punkty A=(2,−1,3),
B=(1,1,1), C=(0,0,5):
a) obliczyć pole równoległoboku, którego
kolejnymi wierzchołkami są punkty A,B,C;
obliczyć cosinus kąta przy wierzchołku B
tego równoległoboku, czy punkt
D=(2,−4,9)
jest czwartym jego wierzchołkiem ?
15 gru 20:22
AS:
Dane są punkty: A(2,−1,3),B(1,1,1),C(0,0,5)
Pole równoległoboku S = |AB|*|BC|*sinα
Wektory: BA
→ = [1,−2,2] , BC
→ = [−1,−1,4]
Długości wektorów
|BA
→| =
√ax2 + ay2 + az2 =
√12 + (−2)2 + 22 = 3
|BC
→| =
√bx2 + by2 + bz2 =
√(−1)2 + (−1)2 + 42 =
√18 = 3*
√2
| | ax*bx + ay*by + az*bz | |
cosα = |
| |
| | BA*BC | |
| | 1*(−1) + (−2)*(−1) + 2*4 | | 9 | | 1 | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | 3*3*√2 | | 9*√2 | | √2 | |
| | 1 | |
Szukane pole S = 3*3√2* |
| = 9 j2 |
| | √2 | |
Można też wyliczać pole trójkąta ABC i wynik pomnożyć przez 2
cos masz już wyliczony w zadaniu poprzednim
W przykładzie 3 wylicz środek odcinka AC.
Będzie on zarazem środkiem odcinka BD,z którego łatwo wyznaczysz
punkt D i sprawdzisz czy jest zgodny z podanym w zadaniu.
15 gru 20:54