Madelayna: Mały chłopiec ciągnie samochód- zabawkę, działając siłą 3N w czasie 5s na drodze 20 m.
a) Oblicz przyspieszenie zabawki
b) Oblicz masę samochodu- zabawki
c) Oblicz szybkość chwilową zabawki po 5s ruchu
d) Oblicz wartość pędu samochodu- zabawki po 2s ruchu, po 4s ruchu i po 5s ruchu
e) Narysuj wykres pędu zabawki od czasu. Na osiach układu współrzędnych wpisz wartości
18 sty 17:21
Jakub: a)
s=20m
F=3N
t=5s
s=at2/2
2s = at2
a = 2s/t2
a = 2*20/52 = 40/25 = 1.6m/s2
b)Druga zasada dynamiki
F=ma
m = F/a = 3/1,6 = 1.875
c) vk = at = 1,6 * 5 = 8m/s
d)
t1=2s
t2=4s
t3=5s
v1 = at1 = 1,6*2 = 3,2m/s
v2 = at2 = 1,6*4 = 6,4m/s
v3 = at3 = 1,6*5 = 8m/s
18 sty 17:32
Madelayna: Dziękuję mistrzu
18 sty 17:48