Proszę o podpowiedź graniastosłupy :(
Ankaaaa.: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb. Graniastosłup ma wysokość 12 cm. Dłuższa przekątna
graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa=45 stopni, a krótsza pod
kątem beta=60 stopni. Oblicz długość krawędzi podstawy.
Proszę o pomoc, od czego mam zacząć z liczeniem ? Bo już się gubię w tym.emotka
15 gru 20:13
a:

Rysunek:
przerywaną linią zieloną zaznaczona jest dłuższa podstawa graniastosłupa − d
przerywaną linią czerwoną zaznaczona jest krótsza podstawa graniastosłupa − D
długość krawędzi podstawy − x
Oba trójkąty prostokątne mają jedną przyprostokątną o tej samej długości H − długości
wysokości, czyli 12 cm. Druga z ich przyprostokątnych jest odpowiednio dłuższą przekątną
−d
1(dla zielonego Δ) oraz krótszą przekątną − d
2 (dla czerwonego Δ) rombu.
d
1 = 12
| | 12 | | 12 | |
d2 ⇒ |
| = tg60 ⇒ |
| = √3 ⇒ d2 = 4√3 |
| | d2 | | d2 | |
Przekątne rombie przecinają się pod kątem prostym, a punkt przecięcia dzieli je na równe części
x
2 = (2
√3)
2 + 6
2
x
2 = 12 + 36
x
2 = 48
x = 4
√3
15 gru 20:51
Ankaaaa.: Najmocniej dziękuje !
15 gru 22:07