jak to zrobic?
betka: W kwadracie ABCD wierzchołek A ma współrzędne (1,−3).
Wiedząc, że jedna z przekątnych kwadratu zawiera się w prostej o równaniu y−2x=0.
oblicz długość boku tego kwadratu.
15 gru 20:02
betka: pomocyyyy
15 gru 21:30
mila: Zrób rysunek Odległosc od prostej do wierzchołka a to połowa przekatnej oblicz jej długość ze
| | |Ax0+By0+C| | |
wzoru d= |
| |
| | √a2+b2 | |
−2x+y=0 A=−2 B=1 C=0 x
0=1 y
0=−3
trójkąt prostokatny ma dwie przyprostokątne równe d i przeciwprostokątną a a=
√2d
15 gru 21:32
mila:
15 gru 21:33
betka: kurcze... i co dalej...troche sie pogubilam:(
15 gru 21:52
mila: wyliczyłaś d i a?
15 gru 21:52
betka:
15 gru 21:54
mila: Czego nie wiesz
15 gru 21:56
betka: jak wyliczyć a i d
15 gru 21:58
mila: w mianowniku jest √A2+B2
15 gru 21:59
mila: podałam Ci wzory wszystko masz podstawic tylko
d to jest odległośc punktu od prostej musisz znac ten wzór
15 gru 22:02
mila: podałam Ci wzory wszystko masz podstawic tylko
d to jest odległośc punktu od prostej musisz znac ten wzór
15 gru 22:02
mila: podałam Ci wzory wszystko masz podstawic tylko
d to jest odległośc punktu od prostej musisz znac ten wzór
15 gru 22:02
mila: pokaż jak liczysz
15 gru 22:03
betka: ok..ok... juz mam

dzieki wielkie... jakiegos zacmienia dostalam
15 gru 22:07
mila:
15 gru 22:08
betka: d=−1/√5
15 gru 22:08
betka: a=√−2/√5
15 gru 22:11
mila: odległosc nie moze być ujemna .U góry wartość bezwzgledna czxyli liczba będzie dodatnia
| | |−2*1+1*(−3)+0| | | |−5| | | 5 | | 5*√5 | |
d= |
| = |
| = |
| = |
| =√5 |
| | √(−2)2+12 | | √5 | | √5 | | 5 | |
15 gru 22:14
betka: wiem..wiem ..sorki wzielam 2 zamiast − 2.... juz poprawilam
15 gru 22:16
betka: a=√10
15 gru 22:17
mila: tak
15 gru 22:18
betka: dziekuje bardzo
15 gru 22:21
mila:
15 gru 22:22