v
kuti: Wykres funkcji y = ax 2 + bx + c przechodzi przez punkty: A = (1,−4), B = (2,3), C = (− 1,0) .
a) Wyznacz współczynniki a, b, c. b) Zapisz wzór funkcji w postaci kanonicznej.
15 gru 20:00
R.W.16l: Robisz ukł. równ.
/a*12+b*1+c=−4
|a*22+b*2+c=3
\a*(−1)2+b*(−1)+c=0
O ile pamiętam że tak to się robiło, to najłatwiej z jednego równ. wyznaczyć jedną niewiadomą,
podstawić do drugiego/innego równania, potem z tego drugiego wyznaczyć coś jeszcze innego i
postawić do 3 ostatniego. I powinno wyjść.
15 gru 20:04