wartości bezwzględne - równania i nierówności
nmkt: witam,
często jak rozwiązuję równania i nierówności z dwoma wartościami bezwzględnymi to zastanawiam
się nad jedną rzeczą
na początek wyznaczamy 3 przedziały i w tych przedziałach rozwiążemy trzy równania,
w jaki sposób rozpisywać wartości bezwzględne w każdym z 3 równań − bo chodzi oto, że przy
omijaniu tych "kresek | | " albo przepisujemy bez zmian, albo wstawiamy przed minus, od czego
to zależy w jaki sposób "przerabiam" wartości bezwzględne w równaniach w poszczególnych
przedziałów
pozdrawiam
15 gru 19:53
fajny: To zależy od tego, czy w danym przedziale wyrażenie wewnątrz tych, jak sam to określasz
"kresek" są ujemne, czy nie. Jeśli ujemne, to trzeba wstawić minus.
15 gru 19:55
nmkt: a przykładowo mamy równanie |x−3| + |x+4| = 47
wyznaczam dwa miejsca zerowe → 3 i −4 i teraz wyznaczam 3 przedziały tak, że:
(−∞; −4) <4; 3) <3 ; ∞)
i teraz co w tym przypadku
15 gru 20:10
nmkt: i czy każda liczba z przedziału musi zachować się tak, aby wartość między kreskami była ≥0
15 gru 20:12
fajny: Z definicji wartości bezwzględnej:
| | ⎧ | x gdy x≥0 | |
| |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x gdy x<0 | |
więc:
| | ⎧ | x−3 gdy x≥3 | |
| |x−3| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 3−x gdy x<3 | |
i
| | ⎧ | x+4 gdy x≥−4 | |
| |x+4| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x−4 gdy x<−4 | |
więc w przedziale (−
∞; −4): |x−3| = 3−x i |x+4| = −x−4,
w <4; 3): |x−3| = 3−x i |x+4| = x+4,
a w <3 ;
∞): |x−3| = x−3 i |x+4| = x+4
15 gru 20:15
fajny: Wartość bezwzględna zawsze jest nieujemna. Choćby nie wiem co |a| ≥ 0
15 gru 20:16
nmkt: czy wystarczy jedna liczba z przedziału, aby stwierdzić ze ten przedział ma liczbą x która
sprawi ze w równanie między kreskami bedzie nieujemne
czy tez
kazda liczba z przedzialu musi w rownaniu miedzy kreskami dawac liczbe nieujemna?
15 gru 20:23
fajny: Jeśli wyznaczysz przedziały w taki sposób, jak to zrobiłeś w podanym przez ciebie przykładzie,
to potem, żeby sprawdzić znak wyrażenia w danym przedziale, wystarczy, że za x podstawisz
dowolną liczbę z tego przedziału.
15 gru 20:34
nmkt: a jesli zaistnieje sytuacja, że jedna liczba z przedziału spełni, a pozostałe nie?
15 gru 20:38
fajny: Jeśli poprawnie wyznaczysz przedziały, to taka sytuacja nie zaistnieje.
15 gru 20:41
nmkt: | x+1| > −6
|x−9| ≥ −6
|9x| = < −6
|1−x| = −6
czy wszystko to będzie sprzeczne?
15 gru 20:44
fajny: pierwsze i drugie zawsze prawdziwe (x ∊ R)
trzecie i czwarte sprzeczne (x ∊ ∅)
15 gru 20:49
nmkt: a jak bezie wygladalo rozwiązanie następującej nierówności:
|x+2| > −2
15 gru 20:58
fajny: mówiłem ci: niezależnie od wartości x moduł zawsze jest ≥ 0, więc Rozw: x ∊ R
15 gru 21:01
nmkt: a co z taką nierówością |x+2| < −5
jesli by bylo mniejsze nie z 5 to łatwo, a to jak zrobić?
18 gru 13:44
Tragos: |x+2| < −5
x ∊ ∅
a jeśliby było
|x+2| > 5, to taki przykład jedziesz z własności
18 gru 13:47
nmkt: jeszcze inny przypadek: |x+2| > −5
x+2 < 5 v x+2 > −5
dobrze to rozpisałem?
18 gru 20:11