Wyrażenia wymierne - zadania tekstowe.
Orzel: Odległość między miastami A i B jest równa 240 km. Pociąg pośpieszny jedzie ze średnią
szybkością o 20 km /h większą niż pociąg osobowy i przebywa tę trasę w czasie o godzinę
krótszym. Oblicz średnie szybkości obu pociągów. − to zadanie napsuło mi troche krwi,
widocznie mam złe podejście. Za wszelka pomoc dzięki z góry!
15 gru 19:46
Eta:
s= v*t , v, t >0
v*t= 240
(v +20)(t −1)= 240= vt
−v +20t −20=0 => v= 20t −20
to: 20( t− 1)*t= 240
t
2 −t− 12=0 Δ= 49
√Δ=7
t= 4 lub t= −3 <0 −−− odrzucamy
to v*4= 240 => v = 60 km/h −−− to predkość osobowego
v= 80 km/h −−− to prędkość pospiesznego
i po "psuciu krwi"
15 gru 20:08