Twierdzenie talesa
Michał:

7) Oblicz pola zacieniowanych trapezów.
A więc moja prośba do was jest taka zacznę o tego... mam bardzo małą średnią 1.56 jak się nie
mylę. Czy mógł by mi ktoś pomóc w tym zadaniu (rozwiązać je dokładnie tak jak powinno być)Z
góry bardzo ,bardzo dziękuję ... od tego w sumie zależy moja ocena na semestr ; /
15 gru 19:33
fajny: przez a i b oznaczam odcinki równoległe do podstawy trójkąta, ograniczające zacieniowany trapez
(i a < b)
Z tw. Talesa:
a/2 = b/5 = 7/6
⇒ a = 14/6 = 7/3
⇒ b = 35/6
P = (a+b)*h/2 = (7/3 + 35/6)*3/2 = (49*3)/(6*2) = 49/4
15 gru 19:39
Michał: ⇒ a = 14/6 = 7/3
⇒ b = 35/6
to u góry mam obliczyć czy to tak ma zostać ? ; /
15 gru 19:43
fajny: które?
15 gru 19:47
Michał: ta A i B mam obliczać ? czy to już jest całkowicie wykonany przykład. ?
15 gru 19:47
Eta:
fajny ......... coś "nie fajnie", przez takie rozwiązanie
to
Michał nie poprawi oceny

a−−−− dł. dolnej podstawy trapezu
b −−− dł. górnej podstawy trapezu
h = 3
| | a+b | |
P(trapezu)= |
| *h= 3*3= 9 [j2]
|
| | 2 | |
15 gru 19:51
Michał:

Kurdę nie wiem ja Ci dziękować życie mi ratujesz

Nawet ten przykład zrozumiałem jest jeszcze jeden ale nawet jak dostane 3 za zadanko będzie
świetnie

Jeszcze raz dziękuję wszystkim.
Gdyby ktoś chciał zrobić to zadanie to 3,6 1,5 5,5 2,5 nie wiem czemu nie moglem dac
przecinków.
pozdrawiam
15 gru 20:00
fajny: wybacz, źle ułożyłem proporcje − nie wszystko da się zrobić w pamięci...
15 gru 20:04
Michał:

Może ten rysunek bardziej czytelny.
15 gru 20:15
Michał:
15 gru 20:26
Eta:
Zaraz Ci pomogę, rysuję .......... cierpliwości
15 gru 20:26
Eta:
| | IABI + IEFI | |
P( trapezu ABFE)= |
| * IGDI
|
| | 2 | |
ΔDBC ~ ΔGFC to:
to 1,5( h+3,6) = 2,5*3,6 => 1,5h= 3,6 => |GD|=
h=
2,4
ΔADC~ ΔEGC to:
| | 5,5 | | h+3,6 | | 6 | |
|
| = |
| = |
|
|
| | x | | 3,6 | | 3,6 | |
6x= 5,5*3,6 = 19,8 =>
x= 3,3
teraz tylko podstawić dane i wyznaczyć pole tego trapezu
zostawiam to już Tobie, musisz się sam też wykazać
powodzenia w rachowaniu
odp: P= 15,36 [j
2]
15 gru 20:42
Michał: O jej.. dzięki Ci wielkie...
15 gru 21:22
MIchał:

oblicz pole tego trapezu
13 mar 22:56