prawdopodobieństwo
martyna: w urnie znajduje się n kul białych i jedna czarna. z urny wyjmujemy losowo k kul (k≤n) i nie
wrzucamy ich z powrotem do urny. oblicz, jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród wyciągniętych
kul nie ma czarnej.
15 gru 19:15
martyna: pomóżcie bo sama tego nie ogarnę...
15 gru 19:19
martyna: pomóżcie bo sama tego nie ogarnę...
15 gru 19:19
fajny: | | | | (n+1)! | |
wydaje mi się, że | = |
| , ale głowy za to nie dam |
| | | k!*(n+1−k)! | |
15 gru 19:25
Jack:
jesli liczysz Ω, to ok. Ale to oczywiście nie jest prawdopodobieństwo...
15 gru 19:29
martyna: mam to w dziale 'prawdopodobieństwo' dlatego tak napisałam...
15 gru 19:38
Jack:
| | | | |A| | |
|A|= | a ostatecznie P(A)= |
| . |
| | | |Ω| | |
15 gru 19:42
fajny: ty dobrze napisałaś − to ja podałem ci wyrażenie na Ω a nie na P
zdarzenia sprzyjające = k!
| | k! * k! * (n+1−k)! | |
więc P = |
| |
| | (n+1)! | |
tak, Jack?
15 gru 19:42
martyna: mam w odpowiedziach cos takiego:
| n*(n−1)*(n−2)*...*(n−(k−1)) | | n−k+1) | |
| = |
| |
| (n+1)*n*(n−1)*...*(n−(k−2)) | | n+1 | |
powie mi ktoś jak do tego dojść?
15 gru 19:43
fajny: racja, mój błąd, Jack ma racje
| | n! * k! * (n+1−k)! | | n! * (n+1−k)! | |
P = |
| = |
| |
| | k! * (n−k)! * (n+1)! | | (n−k)! * (n+1)! | |
15 gru 19:45
Jack:
tak, dokładnie tak
15 gru 19:50
fajny: po uproszczeniu:
| n! * (n+1−k)! | | n! | | (n−k+1)! | | 1 | |
| = |
| |
| = |
| * (n−k+1) = |
| (n−k)! * (n+1)! | | (n+1)! | | (n−k)! | | n+1 | |
15 gru 19:51
martyna: szczerze to nic z tego nie rozumiem...
15 gru 20:04
fajny: Spróbuję ci to po koleji wytłumaczyć.
Znasz symbol Newtona?
15 gru 20:08
martyna: tak, znam, dziekuje bardzo
15 gru 20:14
martyna: tak, znam, dziekuje bardzo
15 gru 20:14
fajny: | | | |
A (liczba zdarzeń sprzyjających) = | , bo na tyle sposobów można wybrać k kul spośród n |
| | |
białych kul
| | | |
Ω (liczba wszystkich możliwych zdarzeń) = | , bo na tyle sposobów można wybrać k kul |
| | |
spośród wszystkich kul w urnie
dalej rozpisujesz symbole Newtona, skracasz co się da i masz wynik
15 gru 20:20
martyna: zrozumialam, bardzo Ci dziekuje

!
15 gru 20:27
martyna: zrozumialam, bardzo Ci dziekuje

!
15 gru 20:27