Rozwiąż nierówność:
Pomocy: 24x3 − 10x2 − 3x + 1 < 0
15 gru 19:08
Godzio:
24x3 − 12x2 + 2x2 − x − 2x + 1 < 0
12x2(2x − 1) + 2x(x − 1) − (2x − 1) < 0
(2x − 1)(12x2 + 2x − 1) < 0 −− dalej delta pierwiastki itd.
15 gru 19:17
Eta:

W(
12)= 3 −2
12−1
12+1 =0
dzielimy W(x) przez ( x −
12)
ja dzielę schematem Hornera ( bo tak najprościej

24 −10 −3 1
12 12 1 −1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
24 2 −2 0
W(x) = ( x −
12)( 24x
2 +2x −2)
24x
2 +2x −2 = 0 12x
2 +x −1=0 Δ = 49
√Δ= 7
x= −
13 v x=
14
24( x−
12)( x+
13)( x−
14) <0
miejsca zerowe: x=
12 v x=
14 v x= −
13
podaj odp: x€ ..........
15 gru 19:35