ana: Jak dla mnie zbyt skomplikowane : Podstawą graniatosłupa jest trókąt prostokątny, w
którym przeciwprostokątna ma długość 4cm, a jeden z kątów ma miare 60stopni.
Powierzchnia boczna tego graniastosłupa po rozwinięciu na płaszczyznę jest
kwadratem.Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa.
18 sty 17:04
Basia:
a, b , c krawędzie podstawy
H - wysokość graniastosłupa
α = 600
c = 4
sinα = a/c
cosα = b/c
sin60 = a/4
a=4√3/2
a=2√3
cos60 = b/4
b= 4*1/2
b=2
powierzchnia boczna po rozwinięciu jest prostokątem o wymiarach
(a+b+c) i H
z treści zadania wynika, że
H = a+b+c ( bo jest to kwadrat)
H= 2√3+2+4 = 6 +2√3
Pp = a*b/2 = 4√3/2 = 2√3
Pb= (a+b+c)*H = H2 = (6+2√3)2 = 36 + 24√3 + 12 = 48 + 24√3 = 24(2+√3)
Pc = 2Pp +Pb
V=Pp*H
to już na pewno dokończysz sama
20 sty 13:49
Kappa:
Witam! Basia!
... gdzie to Basia była?... jak Jej nie było? (można wiedzieć?)
20 sty 13:56
Basia:
Grypa mnie dopadła i nadal trzyma, tyle, że gorączka już trochę "odpuściła". Ale
samopoczucie podłe bardzo.
20 sty 14:06
Kappa: Ooo!

Współczuję!...." grypsko" ?.... to nie dobrze!
.... byłam przekonana ,że pewnie na nartach śmigasz!

Życzę więc szybkiego powrotu do zdrowia! , bo bardzo nam
Ciebie brakowało!....ale skoro już jesteś na forumku....( to już cieszy

Pozdrawiam!
20 sty 14:15
Basia:
Niestety czuję, że długo nie posiedzę. Już powoli mnie ciągnie pod kołderkę.
20 sty 14:42