objetosc i pole cal. ostrosłupa
Natall: Dł. kazdej krawedzi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego równa sie 6cm. Oblicz objetosc i pole
calkowite tego ostrosłupa. Wykonaj odpowiednij rysunek.
15 gru 18:08
dero2005:

Oznaczenia:
a − krawędź = 6 cm
h
s − wysokość ściany bocznej
h − wysokość ostrosłupa
d − przekątna podstawy
| | a*√3 | | 6*√3 | |
hs = |
| = |
| = 3√3 cm
|
| | 2 | | 2 | |
P
s − pole pow ściany bocznej
| | a*hs | | 6*3√3 | |
Ps = |
| = |
| = 9√3 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
P
c − pole pow całkowitej
P
c = a
2 + 4*P
s = 6
2 + 4*9
√3 = 36 + 36
√3 = 36(1+
√3) cm
2
d = a
√2 = 6
√2 cm
h =
√62 − (d2)2 =
√36 − 18 = 3
√2 cm
V − objętość
| | a2*h | | 36*3√2 | |
V = |
| = |
| = 36√2 cm3 |
| | 3 | | 3 | |
15 gru 18:52