PySiaaaaaaa: 1. oblicz droge jaka przebylo cialo ktore przez pierwszych 10s trwania ruchu poruszalo
sie ruchem jednostajnym przyspieszonym prostolinowym osiagajac od poczatku ruchu
szybkosc 20m/s a przez kolejne 2s poruszalo sie ruchem jednostajnym z predkoscia stalo
20m/s.
2. chłopiec o masie 60kg biegnac z predkoscia 5m/s wskoczyl do stojacej na wodzie lodki
o
masie 40kg. z jaka predkoscia odplynie od brzegu lodka z chlopcem?
3. pocisk o masie 10g poruszajacy sie z predkoscia 500m/s trafia w tarcze przebija ja a
nastepnie porusza sie dalej z predkoscia 300m/s. oblicz zmiany pedu pocisku
4. z jaka moca pracuje silnik pojazdu ktory porusza sie ze stala predkoscia 80km/h
jezeli opory ruchu wynosza 400N
18 sty 16:58
lisek:
1. Dla ruchu przyspieszonego:
s=at2/2
V=at ⇒ a=V/t
a=20/10=2m/s2
s=2*100/2=100m
Dla ruchu jednostajnego:
V=s/t ⇒ s=Vt
s=20*2=40m
Ciało przebyło od początku ruchu 140m
2. Z zasady zachowania pędu:
m1*V1=(m1+m2)*V2 ⇒ V2 =m1*V1/(m1+m2)
V2=5*60/(60+40)=300/100=3m/s
3. p1=m*V1=0,01*500=5kg*m/s
p2=m*V2=0,01*300=3kg*m/s
Δp=p1-p2=2kg*m/s
4. P=W/t=F*s/t=F*V=400*800/36≈8889W
18 sty 18:41