Równanie z parametrem
awans: Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania
x
2+(m−5)x+m−7=0 jest najmniejsza

15 gru 17:28
Zenek:
Równanie x
2 + (m−5)x + m − 7 =0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste
dla m∊R ;[ m
2 − 14m +53 > 0 ; dla każdego m ]
| | b2 | | 2c | |
x12 + x22 = |
| − |
| ; x2 + (m−5)x +m − 7 = 0 ⇔ ax2 + bx + c = 0
|
| | a2 | | a | |
f(m) = x
12 +x
22 = (m−5)
2 − 2(m−7) : m
min = 6
15 gru 18:28
....: | | 2c | |
dlaczego przed − |
| jest −? i skąd się to 2 wzięło  i to dzielenie później przez m min.. |
| | a | |
mógłbyś wytłumaczyć
15 gru 18:40
....: ?
15 gru 18:40
asdasde: −2ca ponieważ x12+x22=(x1+x2)2−2x1*x2
15 gru 18:53
....: jak w przypadku takiej funkcji wygląda minimum
15 gru 19:19
Godzio:
| | −b | |
otrzymasz równanie kwadratowe z m i wyznaczasz po prostu wierzchołek p = |
| i masz |
| | 2a | |
odpowiedź,
15 gru 19:20