kula
celinka: ok, słuchajcie. mam zadanko, gdzie najprawdopodobniej muszę skorzystać z objętości kuli, ale
nie wiem jak zacząć.
Zad.
Gdyby z dwóch identycznych kul plastelinowych o średnicy 20cm ulepić jedną kulę , to jaki byłby
jej promień ? wynik zaokrąglij do 1 cm .
15 gru 17:13
konrad509: śr= 20 cm czyli r=10 cm
Podstawiasz do wzoru na objętość kuli i liczysz objętość. Mnożysz wynik razy dwa. Potem wynik
podstawiasz do wzoru na objętość w miejsce objętości i liczysz promień
15 gru 17:22
Basia:
V1=43πr3 = 43π*203
V = 2V1 = 83π*203
V = 43πR3
stąd
43πR3= 83π*203
R3=2*203
R = 203√2
reszta na kalkulatorze
15 gru 17:23
Basia:
oczywiście r=10 (nie doczytałam, że to średnica)
czyli będzie
R=103√2
15 gru 17:24