matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pole równoległoboku
pięknisia;):
Wysokość równoległoboku mają długości 2 i 4. Oblicz pole równoległoboku wiedząc że jego obwód jest równy 30.
15 gru 16:42
dero2005:
Oznaczenia L − obwód = 30 cm a ; b − boki L = 2(a + b) = 30 cm (a + b) =
30
2
= 15 S − pole powierzchni S = a*2 = b*4
⎧
a+b=15
⎩
2a=4b
a = 15 − b 2(15−b) = 4b 30−2b = 4b 30 = 4b+2b 6b = 30 b = 5 cm S =4*b = 4*5 = 20 cm
2
15 gru 19:08