matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pole koła
wiewiórka:
W romb o boku długości 2cm i kącie ostrym 60
o
wpisano koło. Oblicz pole tego koła.
15 gru 16:41
dero2005:
Oznaczenia a − krawędź rombu = 2 cm
f
2
− połowa dłuższej przekątnej
d
2
− połowa krótszej przekątnej r − promień koła wpisanego α − kąt ostry = 60° Z tw. Pitagorasa → rys górny
f
2
= cos 30° =
√
3
2
a
f
2
=
√
3
r
= sin 30° =
1
2
f
2
r =
√
3
2
cm P − pole koła P = πr
2
=
3
4
π cm
2
15 gru 19:33