Geometria analityczna !
Arek: Kilka zadan z geometrii ! Prosil bym o pisanie kazdego wykonanego kroku co skad sie bierze !
1.Znajdz prosta rownolegla do prostej y=−
23x−
32
2.Znajdz prosta prostopadla do prostej 2x−6y−1=0
3.Punkt (−3,1) lezy na okregu o srodku w pkt (3,−2) .oblicz dluigosc tego okregu
4.punkt P(1,1) jest srodkiem odcinka KL gdzie K(−2,7) , Jakie wspolrzedne ma pkt L
5.w ktorych cwiartkach ukladu wsporzednych leza pkt okregu o rownaniu (x−3)
2+(y+5)
2=0
6.Oblicz srednice okregu jesli wiadomo ze odcinek ma konce w pkt(7,14)i(10,13)
Z góry dziekuje za pomoc .Pozdrawiam