funkcje kw. i wartosci zerowe
klf: wyznacz wartosc liczby m tak, aby funkcja
f(x)=(m2−7m)x+5m
miała dokładnie jedno miejsce zerowe x=−1
15 gru 15:56
Mela gg:7485568: jedno miejsce jak Δ=0 co nie? y=ax2+bx+c
m2 − 7m to twój współczynnik a
5m =c
b=0
Δ=−4*(m2 − 7m)*5m
oblicz do końca, potem m przed nawias i wyjdzie Ci że m=0 i tam znowu f.kwadratowa w nawiasie,
i wyznacz jej miejsca zerowe
potem zaznacz na osi
15 gru 20:06
Grześ: ale z tego nie wyjdzie, miejsce zerowe ma mieć dokładnie dla x=−1, więc wystarczy obliczyć:
f(−1)=0
0=(m2−7m)*(−1)+5m
15 gru 20:11
Grześ: Aaaa, i jeszcze m
2−7m≠0 , bo postać liniowa tej funkcji nie ma miejsc zerowych, lub ma ich
nieskończenie wiele.
Czyli masz:
f(−1)=0
m
2−7m≠0
Jako układ do rozwiązania
15 gru 20:13