funkcjee
myszka: prosze o pomoc...
przedstaw funkcje w postaci iloczynowej: f(x)=−x2+3x+180 f(x)=−5x2−4x+1
przedstaw funkcje w postaci kanonicznej: f(x)=−2(x−1)(x+3) f(x)=2/3(x+2)(x−4)
wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji kwadratowej:
f(x)=−2x2+4x−9 w przedziale <1,5>
f(x)=−3x2−x+4 w przedziale <−1,3>
15 gru 15:55
tomq: liczysz delte Δ=b
2−4ac nastepnie x1 i x2... i (x−x1)(x−x2) to do pierwszego
dwa.. możesz po prostu to wymnożyc, i policzyć p i q
trzy.. sprawdzasz czy p nalezy do przedzialu... a możesz też policzyc a>0 to q=min, a maksimum
na koncach liczysz, a<0 q=max, minimum na końcach
https://matematykaszkolna.pl/strona/87.html < dokładnee
15 gru 16:15