altaeir: Wiedząc ,że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x) ,znajdź pozostałe pierwiastki
tego wielomianu:
W(x) = x4 - 5x2 +4, r = 1
18 sty 16:40
kier:
r=1 to W(x) podzielny przez (x +1)
ale można też rozłożyć ten wielomian na czynniki
to o wiele prostsze!

W(x) =x
4 - x
2 - 4x
2 +4= x
2( x
2 -1) -4( x
2 -1)=
= (x
2 -1)(x
2- 4) = (x -1) (x+1) (x-2)(x +2)
juz widać ,że pierw. to
x= 1 x = -1 x= 2 x = - 2
18 sty 16:51
altaeir: Mam prośbę czy możesz napisać jak dalej ma robić po podzieleniu,ponieważ nie mieliśmy
jeszcze rozkładania na czynniki,a nauczycie będzie się czepiał ,że zrobiłem inaczej niż
inni.
18 sty 16:55