PySiaaaaaaa: POMOZCIEE

1. oblicz droge jaka przebylo cialo ktore przez pierwszych 10s trwania ruchu poruszalo
sie ruchem jednostajnym przyspieszonym prostolinowym osiagajac od poczatku ruchu
szybkosc 20m/s a przez kolejne 2s poruszalo sie ruchem jednostajnym z predkoscia stalo
20m/s.
2. chłopiec o masie 60kg biegnac z predkoscia 5m/s wskoczyl do stojacej na wodzie lodki
o
masie 40kg. z jaka predkoscia odplynie od brzegu lodka z chlopcem?
3. pocisk o masie 10g poruszajacy sie z predkoscia 500m/s trafia w tarcze przebija ja a
nastepnie porusza sie dalej z predkoscia 300m/s. oblicz zmiany pedu pocisku
4. z jaka moca pracuje silnik pojazdu ktory porusza sie ze stala predkoscia 80km/h
jezeli opory ruchu wynosza 400N
Jakub: Zad1
v = 20m/s
t
1 = 10s
t
2 = 2s
a = v/t
1 = 20/10 = 2m/s
2 <- początkowe przyspieszenie ciała
s = at
12/2 + vt
2 = 2*10
2/2 + 20*2 = 100+40 = 140m
Zad2
Zadanie na zasadę zachowania pędu:
m
1=60kg
v
1=5m/s
m
2=40kg
v
2=? <- prędkość łódki z chłopcem
m
1v
1 = (m
1+m
2)v
2
60*5 = (60+40)v
2
300 = 100v
2
v
2 = 3m/s
Zad3
m
1 = 10g = 0,01kg
v
1 = 500m/s
v
2 = 300m/s
p
1 = m
1v
1 = 0,01kg*500m/s = 5kg*m/s <- początkowy pęd pocisku
p
2 = m
2v
2 = 0,01kg*300m/s = 3kg*m/s <- końcowy pęd pocisku
Δp = p
1-p2 = 5-2 = 2kg*m/s <- zmiana pędu pocisku
Zad4
Wzór na moc
P = W/t = F*s/t = F*v <- W-praca, t-czas, s-droga, v-prędkość
v = 80km/h = 80*1000/3600 = 22,22m/s
P = 400*22,22 = 8888W (watów)
The End