Dobrać funkcje a i b tak aby funkcja f określona wzorem
Dionizos: | | ⎧ | √|x+2| dla x<0 | |
| f(x)= | ⎨ | b dla x=0 |
|
| | ⎩ | tgxax dla 0<x<π2 | |
była ciągła w punkcie x0=0
15 gru 13:33
JeyAr: z lewej strony 0 granica funkcji dąży do √2. Zeby była ciągła dla x=0 to b=√2
15 gru 13:41
JeyAr: Granica prawostronna też musiałaby być równa
√2
15 gru 13:49
Dionizos: ma wyjsc tak spraewdzam w odpowiedziach a= √22 , √2
15 gru 13:49
JeyAr:
| | tgx | | tgx | | 1 | | 1 | |
lim |
| =lim |
| * |
| = |
| =√2 |
| | ax | | x | | a | | a | |
Tak na 99% jestem przekonany że jest dobrze...
15 gru 13:54
JeyAr: Zartowałem....
15 gru 13:55
Dionizos: dziekowa teraz musze to jesczze4 pojac skad i dlaczego i bedzie ok ale chyba jaże
15 gru 14:07