Równoległobok: boki 12 i 16 cm i kąt ostry 45 st. Oblicz długości obu wysokości.
helios:
a = 12 cm
b = 16 cm
kąt ostry = 45 stopni
Proszę o pomoc!
15 gru 13:21
JeyAr: np:
| | h | | √2 | |
sin45= |
| = |
| Liczysz h..... |
| | 12 | | 2 | |
a potem np tak:
Pole= 16*h ale ono jest takie samo jak 12*h
2...stąd obliczasz h
2.....
KONIEC
15 gru 13:35
Monika: czyli:
h1 √2 6√2
sin 45 = −−− = −−− = −−−
12 2 12
h1 = 6√2
P = b * h1
P = 16 * 6√2
P = 96√2
P = a * h2
96√2 = 12 * h2
h2 = 96√2 : 12
h2 = 8√2
Proszę o sprawdzenie!
16 gru 12:16
sushi_ gg6397228:
mozna tez tak policzyc
pole rownolegloboku= a*b* sin 45 = a*h
1 = a*h
2
pole= 12* 8
√2 −−−−> a z tego mamy h
1= 8
√2 lub
pole = 16* 6
√2 −−−> a z tego mamy h
2= 6
√2
16 gru 12:56