Zbadać czy istnieje granica
Dionizos: lim→∞ sinx2
15 gru 12:42
aga116: ta granica chyba nie istnieje
15 gru 12:48
JeyAr: a może tak:
| | sinx2 | |
sinx2= |
| *x2....i mamy 1 * ∞2.....chyba nie istnieje, ale nie dam głowy uciąć... |
| | x2 | |
15 gru 13:18
aga116: to twoje przeksztalcenie byloby dobre gdyby x dazylo do 0 ale dazy do ∞
15 gru 13:21
JeyAr: ooops....
ślepota na starość mi się rzuciła....
Fakt ,pomyłka z mojej strony...
15 gru 13:27
Dionizos: a może z definicji Heinego hmm? dało by to coś?
15 gru 13:37
Jola: Granica nie istnieje bo można skonstruować np.
dwa podciągi zbieżne do różnych granic
| | π | |
g1 = limk→∞sin( |
| + 2kπ)2 = 1
|
| | 2 | |
g
2 = lim
k→∞sin(kπ)
2 = 0
g
1 ≠ g
2 czyli nie ma granicy
15 gru 13:55
JeyAr: I to jest to rozwiązanie....
15 gru 13:58
Jola:
Tak
15 gru 14:01
Dionizos: no ba
15 gru 14:03
JeyAr: wiem że tak....Bardzo mi się podoba...
15 gru 14:05
Jola:
15 gru 14:13
jojo: a dlaczego g1=1 i g2=0 ?
27 lis 19:45