funkcje
klaudia: proszę pomocy
zbiorem wartości funkcji f(x)=2x+1 jest:
a) (1;+∞)
b) zbiór liczb rzeczywistych
c) {1;+∞}
d) zbiór pusty
15 gru 09:25
JeyAr: Funkcja wykładnicza 2x przyjmuje stale wartości większe od 0. Zatem jeśli dodamy do jej
wartości liczbę 1 to wynik będzie zawsze liczbą większą od 1.....
Odpowiedź A jest poprawna.
pozdrawiam
15 gru 09:43
klaudia: namalowałam sobie wykres i niewiem dlaczego od 1
15 gru 09:51
JeyAr: wykres funkcji f(x)=2
x nie dotyka osi X. Prawda


Czyli przyjmuje wartości większe od 0....tak?
Czyli jak dodamy jeszcze 1 to wykres przesunie się o 1 jednostkę do góry..tak?
Czyli nie powinien dotykać prostej y=1....
Stąd wartości tej funkcji są stale większe od 1...
15 gru 09:55
klaudia: a jakby zamiast +1 było +2 to wynik byłby (2;+∞)
15 gru 10:04
JeyAr: tak

! Brawo
15 gru 10:05
klaudia: dzięki
15 gru 10:06