matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nie pamiętam jak to sie liczyło
teroo:
witam, potrzebuje pomocy jak sie robi takie zadanie Oblicz długość AE wiedząc że AB II CD i IABI = 4 I AC I = 2 I CD I =10
15 gru 09:08
JeyAr:
Twierdzenie Talesa....
AB
CD
=
EA
EC
czyli:
4
10
=
x
x+2
Mnożymy na "krzyż"...
10x=4x+8 6x=8
4
x=
3
15 gru 10:02