Fukcja kwadratowa i wielomiany Help
Michał B: Witam wszystkich otóż mam problem z funkcja kwadratową wydaje się to banalną żecza ale mam
problem i nie mogę sobie z nim poradzić dlatego postanowiłem napisać o pomoc.
Mam do wykonania klika zadań i nie pamietam jak to się robiło:
Zad 1.
Wykres funkcji kwadratowej f przesunięto o wektor w i otrzymano wykres funkcji q.
Podaj współrzędne wektora w gdy: f(x)=−13x2 , q=−13(x+2)2
Naszkicuj oba wykresy i zaznacz wektor w
Zad 2
Funkcja kwadratowa określona jestwzorem f(x)= x2−5x+6
a) napisz wzór funkcji w postaci kanonicznej
b) naszkicuj wykres tej funkcji i napisz równanie osi symetrii jej wykresu
c) określ ekstremum funkcji i podaj zbiór wartości
d) napisz wzór funkcji w postaci iloczynowej
Zad 3
Rozwiąż nierówność
a) (x−1)2+5x ≥ 6x+5
b) 3x2−x(x+1)<2x
Zad 4
Wiedząc że W(x) = x3−2x+1 , Q(x)=−x3+3x i P(x)=2 wykonaj działania
a) W(x) − P(x) + Q(x)
b) 2W(x)−5Q(x)+W(x)+P(x)
Zad 5
Wykonaj dzielenie
a) (x5+2x3−2x2+x+2) / (x2+x+2)
b) (x4−16x) / (x−2)
Zad 6
Sprawdź czy wielomian W ma pierwiastki wymierne.
W(x) = 3x3+2x2−5x−10
Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tych zadań
15 gru 00:36
Basia:
ad.1
jeżeli przesuwasz wykres funkcji y=f(x) o wektor u→=[p,q] otrzymujesz wykres funkcji
y=f(x−p)+q
to ile wynoszą p,q w tym zadaniu ?
15 gru 00:56
stanislaw:
o wektor u→ = [−2,0]
zad.2
Δ = 1
√Δ = 1
x1 = 2, x2 = 3
p = 212
q = −14
f(x) = (x − 212)2 − 14 postać kanoniczna
15 gru 07:47
Savio: Zad 3
a
(x−1)2+5x ≥ 6x+5
x2−2x+1+5x ≥ 6x+5
x2−3x−4 ≥ 0
Δ=25
√Δ=5
x1= −1
x2= 4
x∊ (−∞;−1] U [4;+∞)
b
3x2−x(x+1)<2x
3x2−x2−x−2x<0
2x2−3x<0
x(2x−3)<0
x1=0
x2=1,5
15 gru 12:01
Savio: A no tak i x∊ (0;1,5)
15 gru 12:02
Savio: Zad 4
W(x) = x3−2x+1 , Q(x)=−x3+3x i P(x)=2 wykonaj działania
a) W(x) − P(x) + Q(x)
x3−2x+1−2−x3+3x=x−1
b) 2W(x)−5Q(x)+W(x)+P(x)
2(x3−2x+1)−5(−x3+3x)+x3−2x+1+2=2x3−4x+2+5x3−15x+x3−2x+3=8x3−21x+5
W tym podpunkcie b coś mi nie pasuje, ale to może najwyżej ktoś poprawi jeśli źle
15 gru 12:19
JeyAr: za 2 nawiasem powinno być.... −x3+3x...
15 gru 12:25
JeyAr: ok...pomyliłem się źle popatrzyłem na nazwy wielomianów...sorki
15 gru 12:26
aga116: podpunkt b masz dobrze
15 gru 12:28
JeyAr: wg mnie jest OK...
15 gru 12:28