Wykaż podzielność liczby przez 200.
laurania: Wykaż, że: 2918 + 3*2914 − 4 jest podzielne przez 200.
14 gru 22:46
laurania: Proszę bardzo o pomoc, nie mam pojęcia jak to zrobić
14 gru 22:57
Eta:
Pomagam
14 gru 23:05
Eta:
291
8+3*291
4−4 = ( 291
4−1)(291
4+4)
teraz rozkład ze wzoru a
2−b
2= (a−b)(a+b)
( 291
2−1)(291
2+1)(291
4+4)= ( 291−1)(291+1)(291
2+1)(291
4)=
=
200*(291+1)(291
2+1)(291
4+4) −−−−−− jest podzielna przez 200
c.n.u
14 gru 23:09
?: Eta, jak wpadłaś na to pierwsze rozbicie?
14 gru 23:12
laurania: wow super, dzieki wielkie!
14 gru 23:14
?: no ale tutaj chyba wychodzi 290
14 gru 23:15
Eta:
Hehe..

można tak, 291
4= t 291
8= t
2
t
2+3t−4 Δ=25
√Δ= 5
t
1= 1 v t
2= −4
( t−1)(t+1) = ( 291
4−1)(291
4+4) =........
14 gru 23:18
Eta: Echhh
Faktycznie,że wychodzi 290


!
14 gru 23:20
laurania: heh no właśnie
14 gru 23:22
Eta:
no to dokończmy:
290*291*(291
2+1)(291
4+4)
29*
10*
4*73 *( 291
4+4) −−−−− ta ma ostatnią cyfrę =
5
zatem w iloczynie mamy: 10*4*5=
200
teraz już jest na bank ok

Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie z tym " odejmowaniem"
14 gru 23:28
Eta:
A tak przy okazji
mamy wykazane,że ta liczba jest podzielna również przez
290, 291, 4, 5, 10, 20 ........ itd
14 gru 23:33
Eta:
Znów chochlik poprawiam: ( wrrrrrr)
290*292*( 2912+1)(2914+4)
20* 10 *4*73 ( 2914+4) −−−−−− 2914+4 | 5
14 gru 23:40
laurania: a skąd wiadomo, że 291
4 + 4 ma ostatnią cyfrę 5?
14 gru 23:43
Eta:
bo 291
4 −−−−− kończy się
1−ką +4 ... to kończy się
5 −ką
jasne?
14 gru 23:46
laurania: a no faktycznie

ok dobrze to juz wszystko ogarniam, dzieki wielkie za pomoc, sama bym na to
nie wpadła
14 gru 23:48