kier:
a, b, c ---- wymiary prost tw. ciąg gdzie a>0 b>0 c>0
a, a+r, a+2r , ---- tw. ciąg arytm. tak?
ponieważ r =2
to
a=a b= a +2 c = a +4
V= a*b*c V = 105
więc a*(a+2)*(a +4)= 105
po wymnożeniu otrzymasz!
a
3 +6a
2 +8a - 105=0 ponieważ z def. ciagu arytm.
teraz trudność w rozkładzie tego równania nz czynniki
kandydatami są podzielniki 105 a jest ich sporo
1, -1, 3, -3, 5, -5, ......
więc próbujmy : widać,że 1, -1 --- odpadaja
bo W(1) i W(-1) ≠0
dla W(3)= 27 +54 +24 - 105 = 0 Hurra!
jest! a= 3
a może jeszcze jakieś "a"
dzielimy a
3 +6a
2 +8a - 105) : ( a-3) ( umiesz to podzielić ?
otrzymamy wyrażenie a
2 +9a +35 a tu Δ<0 czyli
nie ma więcej takich "a"
i teraz już wiesz jak "wykombinowałam"

a= 3 to b= 3+2= 5 to c= 3+4 = 7
sprawdźmy czy V = 105 ?
V= a*b*c = 3*5*7= 105 czyli wszystko ok!
Fajnie ? nie ?
Pozdrawiam!