trygonometria
Maciek: Rozwiąż równanie:
(1−cosx)(1+cosx)=sinx
Wychodzi mi 0 i jest to wynik wątpliwy

Mógłby ktoś mi rozpisać ten przykład
14 gru 22:24
michal: 1+cosx−cosx+cos
2x=sinx
1+cos
2x=sinx
1+1−sin
2x=sinx
2−sin
2x=sinx
sin
2x+sinx−2=0 t=sinx t∊<−1;1>
t
2+t−2=0
Δ=1+8
√Δ=3
sinx=1
14 gru 22:45
michal: Zepsułem!
−cosx*cosx≠cos
2x, a −cos
2x
1+cosx−cosx−cos
2x=sinx
1−cos
2x=sinx
sin
2x=sinx
sinx=1
14 gru 22:51
Jola:
1−cos
2x =sinx
sin
2x = sinx
sinx(sinx − 1)=0
sinx =0 ⋁ sinx = 1
14 gru 22:52
Bogdan:
(1 − cosx)(1 + cosx) = sinx
Po zastosowaniu wzoru skróconego mnożenia:
1 − cos
2x = sinx
Z jedynki trygonometrycznej:
sin
2x = sinx ⇒ sin
2x − sinx = 0 ⇒ sinx(sinx − 1) = 0
sinx = 0 lub sinx = 1
| | π | |
x = k*π lub x = |
| + k*2π, k ∊ C |
| | 2 | |
14 gru 22:53