stereometria - kto podoła?
piter: Ostrosłup z trójkątem w podstawie o bokach 6, 6 i 8. Wszystkie krawędzie boczne po 9. Oblicz
objętość. HOW? Będę wdzięczny za pomoc, bo zadanie 2 dzień nie daje mi spokoju, nie wiem co
przeoczyłem. Pozdrawiam!
14 gru 22:20
michal:

| | 1 | |
Musisz wziąć pod uwagę ten oto czerwony trójkąt. Obliczyć wysokość ściany bocznej, |
| |
| | 3 | |
przekątnej trójkąta w podstawie i z tw. Pitagorasa znaleźć wysokość.
14 gru 22:32
a:
Podpowiedź: na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg
14 gru 22:36
piter: Dzięki za szybką odpowiedź,
Chciałem wyjść od tej wysokości, ale zauważyłem że w podstawie mam trójkąt równoramienny a nie
równoboczny, w którym wysokości nie dzielą się w takim ładnym stosunku.
Niemniej mam inną koncepcję opartą na znalezieniu wysokości w ścianie bocznej o podstawie
długości 8, oraz wysokości w podstawie trójkąta opuszczonej na bok długości 8. Da mi to
przekrój przez ostrosłup, który wysokość tego ostrosłupa dzieli na 2 trójkąty prostokątne, ale
nie wiem w jakim stosunku. Układ równań z pitagorasów i mam niezbędną do obliczenia objętości
wysokość ostrosłupa.
Policzę i dam znać czy wyszło (jakby kogoś to w ogóle obchodziło...

)
piter
14 gru 22:50
piter: Tak jak pisałem wyżej:
Wysokość ściany bocznej o podstawie 8 −
√65
Wysokość trójkąta w podstawie opuszczona na bok o długości 8 − 2
√5
Dostajemy przekrój przez ostrosłup (będący trójkątem) o bokach 9 (krawędź boczna z wierzchołka
podstawy w którym schodzą się oba boki o długości 6),
√65 i podstawie 2
√5.
Rzut na podstawę wierzchołka tego trójkąta daje nam 2 trójkąty prostokątne i dzieli ją w
nieznanym stosunku. Stąd piszemy twierdzenie Pitagorasa dla tych trójkątów, uwzględniając fakt
niewiadomego podziału podstawy i wyliczamy H (wys. ostrosłupa) i x − zmienną użytą do
uwzględnienia faktu przytoczonego wcześniej (
na zielono w poniższym układzie równań).
(wiem że czytelniej było by zobrazować to wszystko rysunkiem ale pomimo iż moduł graficzny nie
jest skomplikowany w obsłudze to nie mogę umieścić na nim oznaczeń tak jak bym chciał, a że
jestem rysunkowym pedantem to musi wystarczyć opis)
Układ równań:
| ⎧ | 92=(2√5−x)2+H2 | |
| ⎩ | (√65)2=x2+H2 |
|
Po użyciu wzoru skróconego mnożenia i przekształceniach otrzymujemy:
Znając wysokość ostrosłupa możemy obliczyć objętość:
| | 1 | | 1 | | 18√5 | |
V= |
| * |
| *2√5*8* |
| = 48 |
| | 3 | | 2 | | 5 | |
pozdrawiam
piter
14 gru 23:41