Liczby 1,2,3,4,5,6,7,8,9 są losowo ustawione w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo,
ijac: Liczby 1,2,3,4,5,6,7,8,9 są losowo ustawione w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo, że w tym ciągu
żadne dwie liczby nieparzyste nie stoją obok siebie.
wiem, że liczba możliwych ciągów wynosi P9=9! , ale co dalej?
14 gru 21:56
bart: no ja rozumiem to tak, ze jezeli to ma byc ciag i nieparzyste liczby nie moga stac kolo siebie
to sa 2 mozliwosci 1,2,3,4,5,6,7,8,9 i 9,8,7,6,5,4,3,2,1
14 gru 21:59
bart: bo jak poprzestawiasz liczby to juz nie bedzie to ciagiem..
14 gru 21:59
Jola:
| | P5 * P4 | | 5! * 4! | |
P(A) = |
| = |
| |
| | P9 | | 9! | |
14 gru 22:00
Jola:
Bart co mówisz każda funkcja N+ → R jest ciągiem
14 gru 22:02
bart: 2,1,3,4,5,6,7,8,9 dla mnie nie jest ciagiem
14 gru 22:04
ijac: oczywiscie, ze jest ...; dzieki Jola
14 gru 22:05
ijac: tylko powiedz mi czemu 5! * 4! ?
14 gru 22:06
Jola:
Bart doczytaj to się dowiesz, że
wszystkie permutacje są ciągami.
14 gru 22:07
bart: idz i pobaw sie swoim koniem
14 gru 22:08
Jola:
Masz
taki układ
N1−N2−N3−N4−N5 na tych 5 miejscach permutujesz 5 liczb nieparzystych
14 gru 22:10
ijac: | | 5! | |
no właśnie więc czemu nie |
| ? |
| | 9! | |
14 gru 22:11
Jola:
Tak, ale zostały jeszcze 4 wolne miejsca na 4 liczby parzyste
i dlatego masz 5! * 4!
14 gru 22:13
renata: W(x)=22+7x−4 rozłóż na czynniki
15 gru 19:53