funkcja
ania:

na rysunku przedstawiono wykres funkcji liniowej f
a) wyznacz wzór funkcji f
b) sprawdz czy dla argumentu x=1/
√2−1 wartośc funkcji f jest równa 4−2
√2
14 gru 21:38
Tadeo: Napisz równanie prostej przechodzącej prze te dwa punkty.
Potem sprawdź czy spełniają je x i y z Twego puntu b)
14 gru 21:58
monia:
2 lut 03:05
niuś niuś: Wiem że "odgrzewam kotleta" ale jak by ktoś jeszcze potrzebował rozwiązania to:
Mamy dwa punkty A[3;0] oraz B[0;6]
Po podstawieniu ich do wzoru na prostą y=ax+b tworzymy układ równań:
0 = 3a + b
b = 6
zatem podstawiamy nasze b do pierwszego równania i otrzymujemy:
0 = 3a+6 ⇔ −3a = 6 / −3 ⇔ a= −2
A zatem punkty naszej prostej to a = −2 i b= 6 ⇔ y=−2x+6
Odp: Wzór funkcji to y=−2x+6
Podstawiamy teraz naszego x pod równanie funkcji:
f(x)=−2*1/√2−1 mnożymy to teraz przez √2−1/√2+1
i po skróceniu otrzymujemy f(x)=−2√2−2+6
a zatem f(x)=4−2√2
Odp: tak równa się.
17 lut 12:47
anka: dlaczego po skróceniu otrzymujemy f(x)=−2√2−2+6 ?
18 gru 18:46