prawdopodobieństwo
fanka: Witam, czy potrafi mi ktoś wytłumaczyć na czym polega schemat drzewka w prawdopodobieństwie?
Mam takie zadanie:
W urnie jest 7 kul białych i 5 czarnych. Wylosowano dwa razy po jednej kuli bez zwracania.
Prawdopodobieństwo tego, że wylosowano w ten sposób kule różnych kolorów, jest równe: ...
Jak tego typu zadania najprościej rozwiązywać?
14 gru 21:26
bart:

7 13 to inaczej
713 itd

P(A)=
7}13}*512 + 513*u{713
14 gru 22:14
bart: ja pier

P=7/13*5/12 + 5/13*7/12
14 gru 22:15
Eta:
Co Wy z tymi "drzewkami" ?
razem kul w urnie jest
12
|Ω|= 12*11
zd. A= {( b, cz) ( cz, b)}
|A|= 7*5 + 5*7= 70
| | |A| | |
P(A)= |
| = ........... |
| | |Ω| | |
14 gru 22:43
bart: umiem dodawac −.−
14 gru 23:58