matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrazenie
anula:
dane wyrażenie doprowadź do najprostszej postaci i oblicz jego wartość dla wartości x= −1 (x+2)
2
+(x−4)
2
−2x
2
=
14 gru 21:24
Niunia85:
x
2
+4x+4+x
2
−8x+16−2x
2
=4x+4−8x−16=−4x−12=−4(−1)−16=4−16=−12
14 gru 21:32