geomatria
Mirka: Jak obliczyć, proszę o pomoc.
Oblicz objętość prostopadłościanu , którego podstawy mają długość 6 cm i 8 cm , jeśli przekątna
prostopadłościanu tworzy z krawędzią boczną kąt 30 stopni.
14 gru 21:17
Mirka: ? jak zacząć ?
14 gru 21:46
stanislaw:
najpierw musisz obliczyć przekątna podstawy (prostokąta)
d1 = √62 +82 = √100 = 10
14 gru 21:57
Mirka: a dalej żeby obliczyć objętość V=abc to co muszę zrobić?
14 gru 21:59
stanislaw:
następnie z tg30 = 10h
√33 = 10h
h = 10√3
14 gru 22:01
stanislaw:
a teraz juz V = a*b*h = 6*8*10√3 = 480√3
14 gru 22:03
Mirka: aha już załapałam ,dziękuje ,że mi pomogłeś
14 gru 22:05