Na trapezie o podstawach 16cm i 8cm opisano okrag
brzydal: mam wielki problem z zadaniami, jutro poprawa i boje sie, ze obleje.
prosze o pomoc.
zad.1. Jego srodek lezy wewnatrz trapezy. Oblicz odleglosc srodka okregu od wszystkich bokow
tego trapezu.
zad.2. W trapez wpisano okrad. Punkt stycznosci okregu z dluzsza podstawa trapezu dzieli te
podstawe na odcinki dlugosci 2,5 dm i 4dm. Wysokosc trapezu ma dlugosc 4dm. Oblicz obwod tego
trapezu.
14 gru 21:10
JeyAr:

Na dzień dobry Tw. Pitagorasa....
(4+x)
2=4
2+(4−x)
2
16+8x+x
2=16+16−8x+x
2
16x=16
x=1
(2,5+y)
2=4
2+(2,5−y)
2
6,25+5y+y
2=16+6,25y+y
2
10y=16
y=1,6
Boki trapezu maj za tym długości: 4+2,5 4+1 2,5+1,6 oraz 1+1,6
Obwód równy jest: 18,2
15 gru 08:23